Ma bonne étoile c’est ma fille !

BEL-ETAGE

Hoe vaak Fabrice, die in zijn eentje de zaal én de keuken voor zijn rekening neemt, ook moet horen dat hij nu eindelijk maar eens personeel in dienst moet nemen om die eerste Michelinster te bekomen, het antwoord van deze Meesterkok van België is en blijft onverbiddelijk: “Mijn dochter is de enige ster die ik nodig heb”. ‘Vrijheid blijheid’ zet de toon in dit intieme maar o zo gezellige restaurantje, waar de chef telkens maximaal 15 gasten uitnodigt die stuk voor stuk danig in de watten worden gelegd. Naargelang de sfeer en (uiteraard) de hoeveelheid flessen van de bijzonder uitgebreide wijnkaart die worden geproefd, kun je hier met het grootste gemak tot twee uur ‘s nachts blijven hangen. Met diezelfde luchtige flair gaat Fabrice ook te werk op de vroegmarkt in Brugge, waar hij de seizoensproducten koopt die zijn bijzonder geïnspireerde en tegelijk heel aparte Frans-Belgische menukaart stofferen. Een kaart die overigens slechts zelden twee dagen na elkaar dezelfde is. Er is telkens keuze uit 4 voor- en evenveel hoofdgerechten, waarvan één vegetarisch is. BIGBOOK kan u ten zeerste het “Menu Bel-Etage” aanraden, dat vergezeld wordt van een heerlijk aperitiefhapje. U betaalt 57 euro voor 3 hoofdschotels, 67 euro voor 2 voorgerechten, 1 hoofdschotel en een dessert, en 77 euro voor het volledige menu. We hoeven u waarschijnlijk niet te vertellen dat dit niet zomaar een restaurant is waar u in het voorbijgaan even binnenloopt: wie niet minstens één dag van tevoren heeft gereserveerd, is eraan voor de moeite. 6 services per week (ook de lunch is uitstekend) en op woensdag gesloten. Hier moet u ooit geweest zijn!

On a beau dire à Fabrice, qui est seul en cuisine et en salle, qu’il devrait engager du personnel pour gagner enfin son étoile au Michelin, ce Maître Cuisinier de Belgique répond imperturbablement : « Ma bonne étoile, c’est ma fille ! ». On sent le vent de la liberté qui souffle dans cette adresse confidentielle où le maître des lieux accueille maximum 15 convives soignés aux petits oignons. Suivant l’ambiance et le degré d’exploration de la carte très étoffée des vins, on s’attarde parfois jusqu’à deux heures du matin ! Même inspiration détendue, au marché matinal de Bruges où Fabrice achète ses produits saisonniers pour concocter une carte à la cuisine franco-belge revisitée, qui varie presque quotidiennement. Le Chef virtuose jongle avec 4 entrées et 4 plats principal, dont un végétarien. BIGBOOK vous conseille d’essayer le succulent « Menu Bel-Etage » servi avec un zakouski de charme: 57 euros, 3 plats ; 67 euros, 2 entrées, I plats et un dessert ; 77 euros pour le menu complet. Mais attention cet petit bijou de restaurant zoutois se mérite : pas de place si la réservation n’a pas été faite la veille. Avec 6 services ( lunch aussi très soigné) par semaine et le mercredi fermé, les places sont chers !

Gulden-Vliesstraat 13, 8300 Knokke-Heist
050 62 77 33
www.restaurantbeletage.be